- تهیه اطلس باد ایران با استفاده از مدل های پیش بینی عددی وضع هوا

- توسعه سامانه پیش­ بینی عددی وضع هوا از طریق پس­ پردازش آماری برونداد مدل WRF تا پنج روز برای کمیت­های هواشناسی سطح زمین

- کاهش خطرپذيري سيلاب از طريق ايجاد سامانه پيش بيني عددي وضع هوا با هدف هشدار سيل در حوضه های آبریز استان خوزستان

- مطالعه و امکان سنجی استفاده از فناوری بارورسازی ابرها برای استحصال آب در حوضه های آبریز ایران

- پیش بینی عددی بارش و دما برای ایستگاه های هواشناسی استان البرز
چهارشنبه ۹ مهر ۱۳۹۹ English
انیمیشن با تفکیک زیاد از گردبادهای شگفت انگیز کیوان (زحل) از چشم کاسینی

2013/12/06

فضاپیمای کاسینی که پیش از این توسط ناسا برای بررسی کیوان (زحل) ارسال شده بود، اخیرا تصویری منتشر کرده که مربوط به تندباد شش گوش کیوان است. اگر پیش از این با این تندباد آشنایی نداشتید احتمالا با دیدن آن به یاد سولاریس خواهید افتاد! این چند ضلعی عجیب و غریب، در حقیقت حاصل گردبادهای وحشتناکی است که در قطب شمال کیوان در حال رخ دادن است با بادهایی با سرعت 300 کیلومتر بر ساعت که شکلی 6 گوشه را تشکیل داده اند.

دانشمندان تاکنون نتوانسته‌اند به خوبی توضیح دهند که این شکل جالب و منظم چگونه تشکیل شده است، اما گمان‌ها بر این است که این شکل در حقیقت حاصل برهمکنش تندباد‌ها با جو گازی کیوان است. رنگ‌هایی که در عکس متحرک می‌بینید در حقیقت رنگ‌های واقعی نیستند بلکه حاصل رنگ نگاری مجازی دانشمندان است تا بتوانند به خوبی تفاوت بین اجزای گازی تشکیل دهنده این گردباد شش گوش را از هم تشخیص دهند.

گردباد شش ضلعی کیوان اولین بار در ماموریت فضاپیمای ویجر کشف شده بود و در طی ماموریت کاسینی نیز به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفت که حاصل آن نیز عکس‌های فوق العاده‌ای بود که از حلقه‌ی اعجاب انگیز این سیاره منتشر شده است. در حال حاضر سیاره کیوان در وضعیت تابستان شمالی قرار گرفته است که با بهبود وضعیت نوری قطب شمال، فضاپیما را قادر ساخته است تا عکس‌های بهتری بگیرد. انقلاب تابستانی کیوان در سال 2017 رخ می‌دهد که طبق برنامه درست منطبق بر پایان ماموریت کاسینی است. البته با توجه به اینکه بودجه‌ی اختصاصی ناسا به این پروژه به احتمال زیاد در سال 2015 پایان می‌یابد، باید گفت متاسفانه پژوهشگران وقت زیادی برای بررسی یکی از رازآلودترین سیارات منظومه شمسی نخواهند داشت.

کاوشگر فضایی تحقیقاتی کاسینی-هویگنس به همراه فضاپیمای جستجوگر هویگنس بطور مشترک توسط ناسا و سازمان فضایی اروپا برای کاوش به فضا فرستاده شد. به طوری که کاسینی به دور زحل گشته و اطلاعاتی از آن به زمین مخابره می‌کند ولی هویگنس یک فضاپیمای کوچک بود که از کاسینی به سمت قمر زحل یعنی تیتان فرستاده شد و اطلاعاتی از سطح آن کسب و به زمین مخابره کرد.

برگرفته از تارنمای زومیت (www.zoomit.ir)